21 Mart 2013 Perşembe

Hamileyken hep merak ettiğimiz şey; uslu bir bebeğim olacak mı?

Bir düşünün; gece gündüz hiç uyumadan avazı çıktığı kadar ağlayıp bağıran hem kendi perişan olan hem de anne başta olmak üzere tüm ev halkını perişan eden bir bebek.
Çok zor olsa gerek.

Ancak bu durum, tahmin edildiği gibi bebeğin karakterinden değil aksine İnfantil Kolik denilen melet bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.

Peki nedir bu İnfantil Kolik?

İnfantik Kolik, süt çocukluğu dediğimiz döneminde sıkça görülen ve neden olduğu konusunda net bir teşhis koyulmamış bir sendromdur. 0-3 aylık bebeklerde olan en az 3 hafta süreli ve haftada 3 günden günde ise 3 saatten fazla sebepsiz yere ağlama nöbetleridir. Görülme sıklığı % 10 ile %40 arasında bir oranda değişmektedir. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri günün belli saatlerinde olacağı gibi genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde yoğunlaşır.Bebeklerin %50'ye yakınında belirtiler 3 ay içinde kaybolurken, % 40'ında 6. aya, % 10'nunda bir yaşına kadar sürebilmektedir.
Bu sendromun kesin nedeni belli olmasa bile; annenin beslenmesindeki inek sütü, lahana, karnıbahar, turunçgiller, çikolata ve kahve gibi gıdaların kullanılmasının infalik kolit'i artırdığı sanılmaktadır. Ayrıca, sigara kullanımının da bu anlamda bir etkisi olabileceği gibi zaten gebelikte ve emzirme döneminde sigaranın bebek üzerindeki zararlarını  gayet iyi biliyoruz.

Ve en önemlisi annenin yaşadığı stres!! Bebekler henüz gelişmemiş nörolojik sistemleri nedeniyle ağrı duyusuna karşı daha duyarlıdırlar ve bağırsak gerilmelerinde daha fazla tepki vermektedirler. Bu nedenle, gebelik döneminde stres yaşayan, gergin bir ruh halinde olan annelerin bebeklerinde de bu sendroma sıkça rastlanmıştır. 

Bu bilgiler ışığında yapmamız gerekenler;

  • Hamilelik döneminde beslenmemize dikkat etmemiz. Kahve, çikolata gibi kafein içerikli gıdaları dozunda tüketmek
  • Ne hamilelik döneminde ne de sonrasında asla sigara içmemek,
  • Gebelikte karın kısmının sıcak tutulması, soğuğa maruz kalmamasına özen göstermek de önemli olabilir. 
  • Hamilelik döneminde (hormonlardan dolayı) zor olsa da konu ne olursa olsun gergin ve stresli olmamak,  bu negatif duyguları hissettiğimiz zaman bebeğimizi düşünerek ruh halimizi düzeltmek,

Her gün banyo ve güzel bir masaj....

Özellikle İnfalit Kolik sendromu olan bebeklerin loş bir ortamda uyuması önemlidir. Bu sancılar sırasında, bebeğin hafifçe sallanması,ninni söylenmesi ya da rahatlatıcı bir müzik dinletilmesi bebeği rahatlatabilir. 
Rezene, anason, nane çayları da çözüm olabilir.


Ayrıca her akşam uyumadan önce yapılan ılık bir banyo ve karnına saat yönünde yapılan masaj da hem rahatlamasını hem de daha sağlıklı bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır.


Hiç yorum yok: