10 Nisan 2013 Çarşamba


22. Hafta; Minik,tatlı  kıpırtılar ve Zor bela bir nefes....

Evet detaylı ultrasonda minişimin gayet sağlıklı olduğunu gördükten sonra hem bunu kutlamak ve hem de özlem gidermek için annemlerin yanına farklı bir şehre geldim. Bu nedenle de 21. haftada yazmaya vakit bulamadım.

Detaylı ultrason sayesinde bebeğimi doya doya yarım saat görebildim.


Şimdi, genelde 20. ve 24. haftada yapılan bu detaylı ultrason hakkında size deneyimlerimi aktarmak isterim.

Gebeliğimi ilk öğrendiğimden ve ultrasonda keseyi gördüğümden bu yana, bu ultrasonun doktorlar tarafından nasıl yorumlandığını hep merak etmişimdir.  Tamam, gebelik ilerledikçe bebeğin formunu tanıyabiliyoruz ama bu siyahlı grili görüntülerden bebeğin organlarını nasıl anlayabiliyorlar çözemedim açıkçası :)

Her neyse, detaylı ultrasonda aslında ultrasonda bebeğin tüm organların bakılarak elbetteki bu görüntüler uzman bir doktor tarafından yorumlanıyor. Bebeğin tüm organları yerli yerinde, anneden plesantaya geçen ve bebeği besleyen kan akışı da yeterli yoğunlukta ise bebeğinizin şu aşamada sağlıklı olduğu  haberini alarak mutlu mutlu 6. ayınıza geçiş yapıyorsunuz.

Zor Bela Bir Nefes

Bu hafta gerçekten en zorlandığım şey nefes almaktı. Özellikle yürürken ve uyurken çok zorlandım Yapı olarak telaşlı biri olduğum için özellikle geceleri uykudan uyanıyorum. Nefes alamadığımı hissettiğim zaman da
paniklemeye başlıyorum. Bir kaç nefes egzersizi, pencere açılarak alınan temiz havadan sonra kendime geliyorum. Ama sonra, bebeğime oksijen gitmemiş olabilir mi acaba diye vesveleniyorum. Gebelikte panik atak ile ilgili bir kaç şey okumuştum, bu dönem böyle bir rahatsızlığın olması için oldukça uygun bir dönemmiş maalesef. Bununla nasıl baş edebileceğimi doktora danışacağım. Şimdilik nefes egzersizleri işe yarıyor.

Ve insanlığın baş belası; Şeker

Şekere küçüklüğümden bu yana hep düşkünlüğüm vardır. Severim çikolatayı ve şeker ile unun bir araya gelişini :) Bugüne kadar da diyetler, diyetten sapılarak alınan kilolar sonra tekrar verilenler şeklinde hayatımı sürdürüyordum ki.... Gebelikte fazla çikolata ve şeker nedeniyle son bir ayda 4 kilo almışım. Doktorumla birlikte ne kadar ayıpladım kendimi bilemezsiniz.  Ve hemen şekeri kestim; sağolsun annemin de sağlıklı yaşam felsefesi ve muhteşem sebze yemekleriyle sadece 4 günde  2 kiloyu verdim.  Böylece ayda bir kilo hedefine geri dönmüş oldum. Kesinlikle şeker yemeyi düşünmüyorum ne gebelikte ne de sonrasında. 

Minik tatlı bir kıpırtı hissettim

Bugün ilk defa otururken ayağa kalktığım sırada sağ tarafımda hafif bir kıpırtı ve gıdıklanma hissettim. Ve o an bir kahkaha attım çünkü çok tatlı bir gıdıklanmaydı.  Miniğimin bu ilk hareketini hissetmek beni çok mutlu etti. Her kadının bu hissi yaşamasını gerçekten çok isterim.

Bebeğim bu hafta yaklaşık 500 gr. oldu. Kaşlarını çatabiliyor çünkü artık kaşları var. Tırnaklar artık parmak uçları kaplamaktadır. Kolları ve bacakları uzadığı için ellerini kollarını daha hızlı oynatmakta, ellerini daha hızlı kapatıp açmaktadır.